Utrecht
Mathias reisebrev
-
Jeg vil anbefale alle å dra på utveksling. Man lærer utrolig mye, får venner over hele verden, samtidig som opplever en ny kultur og andre tradisjoner. Videre burde man gjøre mest mulig når man er der! Reis rundt, meld deg inn i foreninger, engasjert deg i miljøet rundt deg og bruk kulturtilbudene i byen. Nedenfor er det et bilde fra første dagen i fadderuka. Det er ikke like delt etter studielinjer slik vi er vant med i Norge. Det er i større grad bare en stor fest på campus, noe som var utrolig gøy!
Nederland er som alle vet et flatt land som har kommet langt når det gjelder tilrettelegging for sykkeltransport. Derfor burde man kjøpe seg en sykkel relativt fort. En av dagene under fadderuka selges det brukte sykler på campus. Disse koster cirka 900 ish kroner og er vurdert av profesjonelle. Likevel er det som vist på bildet en sykkel med lav standard etter norsk standard (Men den gjør nytta!). En annen ting vi ikke er vant med i Norge er at mopeder og scootere kan kjøre i gang- og sykkelfeltet. Disse kan kommer fort og man burde bruke håndsignaler når man sykler.
Et annet alternativ er å leie sykkel under hele oppholdet. Da er man litt mer sikret hvis den for eksempel skulle bli stjålet (noe som er ganske vanlig). Et godt tips er å kjøpe seg en god lås, og passe på litt hvor og hvordan man låser sykkelen. En ting man må være litt obs på er å gå i sykkelfeltet. Man kan fort høre at folk roper det man kan oppfatte som ulike sykdommer etter seg. Dette er vanlige banneord i Nederland (en litt rar og morsom greie).
En liten tilvenningssak er karakterskalaen i Nederland, som strekker seg fra 1-10. Likevel må man ha minimum 5.6 poeng for å stå i et fag. Det betyr at man kan stryke på innleveringer ila semesteret så lenge det totale gjennomsnittet er over 5.6. Det kan være litt forvirrende i starten, da man i Norge er vant med at A er den beste karakteren, og at det er en karakter som er oppnåelig for mange. Det å få 10 poeng i Nederland er utrolig vanskelig, og ganske sjeldent.
Hvis man mot formodning har lyst på et større kulturtilbud er Amsterdam ikke langt unna. Avstanden er cirka som Ås – Oslo, så vi tok ofte toget til Amsterdam i helgene for å dra på byen. Amsterdam er super spennende by med et hav av muligheter, noe som oppsummerer utvekslingsoppholdet mitt i Nederland ganske godt. Totalt sett var det å studere ved Utrecht university var en super opplevelse. Jeg har fått mange gode venner over hele verden, samtidig som jeg fikk et stort faglig utbytte. Jeg har dratt tilbake for å besøke byen og bekjente flere ganger, og jeg ville ikke vært foruten utvekslingsoppholdet.
-
Hvis man følger kanalene fra Neude finner man svært mange gode restauranter. I tillegg er det mange resturanter som har etablert seg i gamle kjellere langs kanalene (super koselige lokaler!).
Jeg vil anbefale alle å reise litt rundt i landet. Jeg reiste blant annet til Haag som er en kjempe fin by langs kysten. I tillegg er Amsterdam bare 25 minutter unna med toget.
I og med at Utrecht er en stor studentby har de et kultursenter kalt Tivoli. Her er det masse konserter, utesteder og spill. I tillegg er det et eget college i byen der mange av studentene bor på «campus» (University College Utrecht). Dette blir litt som Pentagon i Ås. Alle som bor der er studenter og det er masse husfester.
-
Utrecht er en stor studentby, og er Nederlands fjerde største by. I tillegg er det en populær by for utvekslingsstudenter noe som gjør at det er kamp om studentleilighetene. Når søkningen for studentleiligheter åpner opp må man sitte klar!
Jeg fikk ikke studentleilighet og måtte finne noe privat. Her er ulike Facebooksider sentralt. For eksempel:
• Utrecht house/room hunt
• Utrecht Housing
• Utrecht International Students
• Utrecht Student marketplace
• Kamer in Utrecht
Man må være litt på vakt når det gjelder disse Facebooksidene. Det er mange som har blitt svindlet slik at man burde ta visse forhåndsregler. Jeg gikk sammen med en annen ukjent utvekslingsstudent for å finne en felles leilighet. Det krevde litt innsats, men vi fikk en veldig fin leilighet. Mange utleiere får økt støtte fra kommunen ved å leie ut utvekslingsstudenter slik at det kan lønne seg å gå sammen med andre og ta direkte kontakt med utleier.
-
Ba - GEO2-3117 - Planning Theory (1-A)
Ba - GEO3-3805 - Organisations and Networks (1-B)
Ba - GEO3-3302 - Transport Geography (2-B)
Ba - GEO2-3502 - Development Geography II: Theory & Practice (2-A)
-
Planlegg boligsituasjonen din i god tid. I tillegg burde man melde seg inn i ulike foreninger. Jeg var medlem i EGEA (European Geography Association for students and young geographers). Mange blir også med i ESN (Erasmus Student Network). Da får man et stort nettverk med andre utvekslingsstudenter, samtidig som man blir kjent med mange nederlandske studenter som sitter på masse informasjon og gode tips.
Et annet tips er å huske på at det ofte er en annen tradisjon for kontakt mellom student og foreleser i utlandet. I Norge er vi vant til en veldig uformell tone som ikke alltid er like godtatt i utlandet. Dette kan for eksempel være å titulere en foreleser ved fornavn.